zondag 27 december 2015

JClic

Tijdens deze stage begeleidde ik voor de eerste keer de computerhoek. Als spelimpuls had ik digitale puzzels voorzien binnen het thema 'Licht en donker'. Deze puzzels maakte ik met het programma 'JClic'. JClic is een programma voor het aanmaken en uitvoeren van oefeningen, zoals puzzels, memory's, associatievragen,...
Het programma kan gratis gedownload worden via de site http://clic.xtec.cat/en/jclic/download.htm
Je kan een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

JClic: dit installeer je op de computer die de kleuter(s) zullen gebruiken. Hiermee kan je de spelletjes uitvoeren.
JClic author: hiermee kan je zelf spelletjes creëren.
Demonstration activities: is een leuke manier om de mogelijkheden van JClic te ontdekken.

Aangezien JClic Java gebruikt, moet je dit eerst installeren. Ook dit kan volledig gratis via de site http://www.java.com/nl

Klik hier om de puzzels die ik aanbood te downloaden.

  • Open het gedownloade zip-bestand en klik op 'alles uitpakken'. Onthoud de locatie waarin de download zich bevindt.
  • Ga naar JClic Player en kies in het menu bovenaan voor 'Bestand' > 'Bestand openen'.
  • Zoek de oefening in de opgeslagen locatie en open het JClic-bestand.

Bij het maken van de puzzels moeten de kleuters als volgt te werk gaan:
1) Om te starten, druk je op de pijl onderaan de voorpagina.
2) Nu verschijnt de eerste puzzel. Er worden 2 roosters getoond, één met de ongeordende delen en één leeg rooster. De stukken uit rooster 1 moeten naar rooster 2 gesleept worden. 
Om een puzzelstuk neer te leggen, drukt de kleuter op de linkermuisknop. 
Wanneer een puzzelstuk niet op de juiste plaats gelegd wordt, springt het automatisch terug.
Wanneer de puzzel volledig gemaakt is, krijgt de kleuter een muziekje te horen.
3) Er wordt automatisch overgegaan naar de volgende puzzel. De kleuter hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Veel puzzelplezier!

Ganzenbord: kaarsjes verzamelen

Tijdens deze stage bood ik ook een gezelschapsspel aan, namelijk een ganzenbord. Hierbij is het de bedoeling dat de kleuters onderweg kaarsjes verzamelen. Wie als eerste vijf kaarsjes verzameld heeft , wint het spel. Meer uitleg over deze activiteit vind je in het bijgevoegde filmpje.

Powerpoint

Hier vind je een leuke powerpoint bestaande uit interactieve dia's en puzzels. Klik telkens op de dia en kijk wat er gebeurt. Veel (klik)plezier!

dinsdag 22 december 2015

Foto's van de activiteiten

Enkele sfeerbeelden van mijn  stage binnen het thema 'Licht en donker'...

donderdag 17 december 2015

Dag 3: Ik ben (niet) bang in het donker!

De laatste dag werkte ik rond het deelthema 'Ik ben (niet) bang in het donker!'. Tijdens een kringgesprek vertelden de kleuters hoe zij zich voelen in het donker.

Nadien vertelde ik met de kamishibai voor de tweede keer het verhaal 'Welterusten,...Kleine Beer'. 

Daarna gingen de kleuters zelf aan de slag: ze maakten  een lantaarn die ze dan nadien, net zoals het beertje uit ons verhaal, naast hun bed kunnen zetten. Zo hoeven ze niet meer bang te zijn in het donker. Het idee voor deze lantaarn haalde ik van de volgende website:http://buggyandbuddy.com/glass-jar-lantern-2/

De kleuters zongen hun liedje over de maan nog eens allemaal samen en, als verwerking op dit lied, mochten ze op zoek gaan naar leuke tekstvariaties. De maan kan niet alleen lief, maar ook rond, wit, mooi,...zijn. Ik hielp de kleuters op weg door enkele afbeeldingen van de maan te laten zien .

In de namiddag speelden we het brugverhaal 'Een licht in de nacht' na. Ik had hiervoor verschillende maskers en andere leuke attributen voorzien.

Om het thema af te sluiten, kwam Filou, de Franse pop, nog één keer langs. Ze leerde de kleuters een Frans versje over de maan:
La lune est ronde:
elle a deux yeux,
un nez
et une grande...bouche.

En toen zat mijn stage er al weer op. Ik heb enorm genoten van deze leerrijke periode. 
Nu nog hard werken om al mijn taken af te krijgen en om me voor te bereiden op de komende examens. In maart ben ik opnieuw van de partij. Dan zal je kun lezen hoe ik het ervan af gebracht heb tijdens mijn peuterstage.
Tot gauw!

Dag 2: Schaduwen

Op woensdag werkte ik rond het deelthema 'Schaduwen'. Toen de kleuters de klas binnenkwamen, zagen ze een groot wit doek in de klas hangen waarop een schaduw zichtbaar was. Van wie zou deze schaduw zijn? Het bleek 'Filou' te zijn. Dit is de pop die ik gebruik tijdens het geven van taalinitiatiemomenten. De kleuters waren gek op haar. Ze leerden samen met Filou hoe je je in het Frans moet voorstellen. 

Verder kregen de kleuters de kans om met hun schaduw te experimenteren via een schimmenspel. Als lichtbron gebruikte ik hiervoor een overheadprojector.

We herhaalden samen ons liedje 'Maan, maan, lieve maan' en nadien vertelde ik het verhaal van 'Welterusten,...Kleine Beer'. Omdat we de dag voordien al samen de woordenschat hadden besproken, begrepen alle kleuters de inhoud van het verhaaltje goed.

Mijn hoeken verrijkte ik die dag met verschillende schaduwpuzzels. In de ontdekhoek mochten de kleuters met een zaklamp en witte bladen papier experimenteren met de schaduw van kaarsen.

Stage 'Licht en donker': Dag 1: Allemaal lichtjes

Hallo allemaal, Vorige week was het weer zover...Ik mocht gedurende twee dagen en een half doen wat ik graag doe, namelijk voor de klas staan. Ik werkte voor deze stage binnen het thema 'Licht en donker'. Aangezien het de periode van het jaar is waarin het heel lang donker blijft, en onze omgeving op verschillende manieren verlicht wordt, leek dit me een ideaal thema om uit te werken. Daarnaast biedt dit thema de mogelijkheid om nadien over te schakelen naar het thema 'Kerstmis'. 

Om de kleuters in de juiste sfeer te brengen, had ik alle ramen van het klaslokaal verduisterd. De eerste dag behandelde ik het deelthema 'Allemaal lichtjes'. Hierbij stonden verschillende soorten lichtbronnen centraal. De nadruk werd echter gelegd op kaarsen (kunstmatige lichtbronnen) en de maan (natuurlijke lichtbron). Na het onthaal merkten de kleuters op dat Greetje, de klaspop, niet op haar vaste plaats zat. Waar zou Greetje zijn? Samen gingen de kleuters op zoek naar haar. Greetje bleek in de poppenhoek te zijn. Ze lag nog te slapen! De kleuters maakten haar samen wakker. Greetje vertelde dat ze die nacht heel slecht geslapen had, omdat het zo donker was in de klas. Ze vertrouwde ons toe dat ze bang is in het donker. Ik vroeg aan de kleuters of zij soms wisten hoe we Greetje kunnen helpen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het 's nachts minder donker is in onze klas? De kleuters stelden voor om een lampje aan te doen, een kaars te laten branden,...

Hierop volgde een geleide waarneming over kaarsen. Ik leerde mijn kleine bengels welke vormen en kleuren kaarsen kunnen hebben, hoe je ze moet aansteken, hoe je een kaars moet doven,... Ook deed ik enkele leuke proefjes met kaarsen. 

In de bewegingsles werkte ik rond 'balvaardigheid'. Ik kleedde deze les op een fantasievolle manier in door de kleuters te vertellen dat ze allemaal maanmannetjes zouden worden. Iedere kleuter kreeg hiervoor een diadeem op met twee 'voelsprieten'. Wanneer de maan 's nachts voor ons aan de hemel schijnt, gaan de maanmannetjes stiekem met de sterren (ballen) spelen. De kleuters deden allerlei leuke spelletjes met de sterren. 

Voor godsdienst werkte ik rond het brugverhaal 'Een licht in de nacht' van Coby Hol. De kleuters leerden hoe het komt dat de dag en de nacht elkaar afwisselen. Daarnaast kwamen we er ook toe dat we dankbaar moeten zijn voor het feit dat de zon en de maan voor ons willen schijnen. 


Verder leerde ik de kleuters het lied 'Maan, maan, lieve maan':



Ook werkte ik voor deze stage een vertelcyclus uit. Hiervoor koos ik het verhaal 'Welterusten,...Kleine Beer' van Martin Waddell. Omdat in mijn klasje alle kleuters anderstalig zijn, bracht ik de eerste dag, via pre-teaching, de doelwoordenschat aan. 



Daarnaast speelde ik ook een gezelschapsspel met enkele kleuters. De uitleg hierover verschijnt weldra aan de hand van een zelf opgenomen filmpje.